Onderhoud zadels


Onderhoud zadels

Leer is een natuurlijk materiaal dat garant staat voor duurzaamheid, stijl en blijvend comfort. Het is raadzaam het leer van het zadel regelmatig te onderhouden, zo heeft u nog langer plezier van uw zadel.

Bij dagelijks gebruik is het gewenst  het zadel één maal per week te behandelen met lederdressing of ledergel. Is het zadel erg vies maak het dan eerst schoon met de daarvoor bedoelde zadelzeep, deze wel grondig verwijderen alvorens het zadel met lederdressing in te wrijven, zo voorkom je dat de zeep in het zadel trekt en daarmee het leer uitdroogt. Vergeet ook de singelstoten niet te behandelen, op die manier controleer je direct of deze in goede conditie zijn of wellicht aan vervanging toe zijn.

Geen olie: Gebruik nooit olie voor het onderhoud van zadels. Olie tast de stiksels aan en op de “zachte delen” (zoals de kussens) trekt de olie snel door het leer heen en trekt in de vulling. De kussens worden dan “sompig”.
Let op; de meeste zadelsteunen geven een afdruk in het leder. Kies daarom voor een losse stang in plaats van een zadelvormige steun OF isoleer de steun met stevig en zacht materiaal of met een speciale zadelsteuncover zodat het leder en de vulling van het zadel niet uit vorm raken.